BIZnews

Eurozona: U maju trgovinski suficit od 13,9 milijardi eura

Eurozona je, prema prvim preliminarnim procjenama, u trgovini robom sa ostatkom svijeta u maju zabilježila suficit od 13,9 milijardi eura, objavio je Eurostat.

Eurozona - 123rf.com

Kako se navodi, eurozona je prethodno u aprilu zabilježila nešto veći suficit u iznosu od 14,2 milijarde eura, a aktuelni pad je prije svega posljedica manjeg suficita u trgovini mašinama, vozilima i hemikalijama.

Vrijednost izvoza robe iz eurozone u ostatak sviijeta je u maju 2024. godine iznosila 241,5 milijardi eura, što predstavlja pad za 0,5 posto međugodišnje, dok je uvoz istovremeno pao za 6,4 posto međugodišnje na 227,6 milijardi eura.

U periodu od januara do maja 2024. eurozona je zabilježila trgovinski suficit od 84,9 milijardi eura, dok je u istom periodu lani zabilježen deficit u iznosu od 21 milijarde eura, navodi Eurostat.

Evropska unija je u maju imala trgovinski suficit od 9,7 milijardi eura u trgovini robom, dok je u istom mjesecu 2023. zabilježen deficit od 2,6 milijardi eura.

Vrijednost izvoza robe iz Evropske unije u ostatak svijeta je u maju iznosila 216,3 milijarde euraa, za 0,6 posto manje nego u istom mjesecu lane, dok je vrijednost uvoza u EU pala za 6,2 posto međugodišnje na 206,5 milijardi eura, prenosi Tanjug.

Podaci za jun će biti objavljeni 16. avgusta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh