Svaštara

Koliko često bi žene trebale imati intimne odnose kako bi smanjile rizik od preuranjene smrti

Novo istraživanje je pokazalo da žene mogu produžiti svoj životni vijek ukoliko češće imaju seks, zahvaljujući dobrobitima koje on ima za zdravlje srca.

Vođenje ljubavi - Cosmopolitan.hr

Istraživanje objavljeno u Journal of Psychosexual Health pokazalo je da žene u dobi od 20 do 59 godina koje rijetko imaju seks imaju 70 posto veći rizik od preuranjene smrti.

Istraživači s Univerziteta Walden u Minnesoti su zaključili da bi žene mogle imati koristi ukoliko imaju intimne odnose više od jednom u sedam dana, prenosi Klix.

“Seksualna aktivnost važna je za cjelokupno kardiovaskularno zdravlje, vjerovatno zbog smanjenja varijabilnosti otkucaja srca i povećanja protoka krvi”, između ostalog su napisali.

Tim je također otkrio da depresija u kombinaciji s niskom učestalošću seksualnih odnosa također dovodi do većeg rizika od preuranjene smrti.

Međutim, depresija kod seksualno aktivnih ljudi, a naročito žena, imala je daleko manje štetne posljedice, rekao je glavni autor istraživanja Srikanta Banerjee za Daily Mail.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh