Hrana i piće

Pikantni ljetni đuveč od povrća

​Ako vam je meso dosadilo, a niste raspoloženi ni za omiljeno ljetno jelo svih vremena – sataraš, evo sjajne ideje za vaš ručak. Uz ovo jelo možete poslužiti rižu, pastu, somune, tortilje.

Sastojci za pikantni ljetni đuveč:
250 gr tofu sira ili dimljenog tofu sira

5 srednjih paradajza

1 stabljika celera

1 crni luk

1 paprika

1 kašičica mljevene aleve paprike

pola kašičice lumina

1 kašičica soli

1 kašika ulja

Priprema pikantnog ljetnog đuveča:
Ukoliko je tofu sir koji ćete koristiti pun vode procijedite ga ili ga uvijte u čistu krpu i stavite pod neki teži predmet (ovo obično nije potrebno ako koristite dimljeni tofu, on je suvlji). Ostavite oko sat vremena tako da voda izađe iz tofua i on postane suvlji. Nasjecite ga prvo na tanke kriške, a onda opet na vrlo tanke štapiće.

Zagrijte tiganj na vatri srednje jačine, te dodajte ulje, crni luk i papriku te kuvajte oko pet minuta. Zatim dodajte paradajz, celer i sve začine. Promješajte. Kuvajte još oko tri minuta. Dodajte tofu sir i sejtan. Poravnajte smjesu u tiganju i ubacite je u dobro zagrijanu rernu, na oko sedam minuta.

Služite dok je toplo, navodi “Ona”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh