Nektarine su, zapravo, vrsta breskvi, a iako imaju sličan izgled i nutritivni profil, obično su “klasične“ breskve veće i imaju mekaniju unutrašnjost.
Osim toga djeluju manje-više identično, a postoji nekoliko zanimljivih razlika između breskve i nektarine, piše Healthline.
Breskve
Voće čiji je latinski naziv Prunus persica može rasti u različitim klimatskim područjima, od tropske do umjerene, a postoje tri vrste:
freestone – čije se kosti lako odvajaju od zrelog mesa
clingstone – čije kosti čvršće prianjaju uz meso
polufreestone – hibrid ove dvije vrste.
Meso breskve, inače, može biti bijelo ili žuto, dok im je kora hrapava i prekrivena sitnim “dlačicama“.
Nektarine
Glatke breskve, odnosno nektarine (lat. Prunus persica var. nucipersica), zapravo su vrsta breskvi, koje imaju glatku koru zbog genetske mutacije. Iz genetske perspektive, one su identične običnim breskvama, prenosi n1.
I one mogu imati tri vrste, ovisno o tome koliko se lako ili teško koštica uklanja, kao i žutu i bijelu unutrašnjost.
Što je zdravije – breskva ili nektarina?
Oba voća imaju impresivne nutritivne vrijednosti,. Što se tiče šećera, breskve imaju 12,6 g na istoj količini, a nektarine 11 g, dok im je količina masti ista – 0,4 g.
Pružaju istu količinu kalija, tj. 5% preporučenih dnevnih vrijednosti, dok breskva daje 8% preporučene dnevne količine nijacina (vitamina B3), a nektarina 10%, zatim jedna breskva pruža 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a nektarina 5%. Isti postotak vitamina C ima jedna nektarina, a breskva 7% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Meso breskve, inače, može biti bijelo ili žuto, dok im je kora hrapava i prekrivena sitnim “dlačicama“.
Nektarine
Glatke breskve, odnosno nektarine (lat. Prunus persica var. nucipersica), zapravo su vrsta breskvi, koje imaju glatku koru zbog genetske mutacije. Iz genetske perspektive, one su identične običnim breskvama.
I one mogu imati tri vrste, ovisno o tome koliko se lako ili teško koštica uklanja, kao i žutu i bijelu unutrašnjost.
Što je zdravije – breskva ili nektarina?
Oba voća imaju impresivne nutritivne vrijednosti,. Što se tiče šećera, breskve imaju 12,6 g na istoj količini, a nektarine 11 g, dok im je količina masti ista – 0,4 g.
Pružaju istu količinu kalija, tj. 5% preporučenih dnevnih vrijednosti, dok breskva daje 8% preporučene dnevne količine nijacina (vitamina B3), a nektarina 10%, zatim jedna breskva pruža 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a nektarina 5%. Isti postotak vitamina C ima jedna nektarina, a breskva 7% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.