Susam
Sjemenke susama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima, poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola koji mogu pomoći u kontroli holesterola.
Mača čaj
“Moja 99-ogodišnja tetka svaki dan započinje mača čajem, a tako radim i ja. Zeleni čaj sadrži vitamin C, B, vlakna i proteine, kao i protivupalne polifenole”, kaže Tomioka.
Šitake pečurke
Šitake su osnovni sastojak mnogih japanskih jela. Ove pečurke su pune proteina i vitamina D i B. Takođe, sadrže lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.
Pasulj i druge mahunarke
Soja je ukusna i pristupačna namirnica, a Tomioka voli i edamam, kinako (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko. Soja je bogata vlaknima, B vitaminima, kalijumom i polifenolima.
“Volim i crveni pasulj. Bogat je polifenolima, vlaknima, kalijumom, proteinima, B vitaminima, a sve to može pomoći u sprečavanju upale”, kaže nutricionista. Tofu je sir od soje i obezbjeđuje potrebnu dozu proteina bez unosa mesa i mliječnih proizvoda.
Đumbir
Pomaže u jačanju imuniteta i ubrzava metabolizam. Nutricionista iz Japana kaže da đumbirom smiruje želudačne tegobe i ublažava prehladu. Đumbir takođe stavlja u jela, jer im poboljšava ukus i štiti hranu od kvarenja.
Fermentisana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentisana pasta od soje, često se koristi u supi), zatim fermentisana soja i povrće ukiseljeno u pirinčanim mekinjama. Fermentisana hrana puna je probiotika koji pomažu u varenju i mogu smanjiti rizik od bolesti.
Morske alge
U Japanu je morska trava, poznata kao kaiso, dio mnogih jela i grickalica. Ova namirnica ima malo kalorija i puno vlakana. Sadrži i niz esencijalnih minerala i vitamina, uključujući jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega 3 masne kiseline, prenosi Alo.