Svijet

Broj preminulih od kolere u Nigeriji povećan na 156

Nigerijski Centar za kontrolu bolesti (NCDC) objavio je da je između 15. i 21. jula prijavljeno 170 slučajeva kolere, pri čemu su tokom tog perioda tri smrtna slučaja pripisana epidemiji.

U saopštenju se navodi da je od januara u Nigeriji bilo 4.809 prijavljenih slučajeva kolere.

Dodaje se da je u okviru odgovora na koleru svim domovima zdravlja širom zemlje distribuisan medicinski materijal za vođenje slučajeva, prevenciju i kontrolu infekcija.

U Nigeriji je 26. juna proglašeno vanredno stanje zbog izbijanja kolere, piše Anadolija.

Prošle godine u zemlji je zabilježeno više od 3.000 slučajeva kolere sa više od 100 smrtnih slučajeva.

Kolera, infekcija crijeva uzrokovana bakterijom Vibrio cholerae i koja se prenosi kontaminiranom hranom i vodom, dovodi do dijareje i dehidracije koja može biti fatalna ako se ne liječi.

U Nigeriji nedostatak čiste vode i neadekvatna zdravstvena zaštita doprinose povećanom riziku od bolesti i smrti. Zemlja se često suočava i sa izbijanjem drugih bolesti kao što su malarija, dječja paraliza i tifus,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh