Hrana i piće

Znate li kako prepoznati domaći paradajz? Metode su vrlo jednostavne

Sigurni smo da ćete se svi složiti kako kupovna paradajza nema skoro nikakve veze s domaćom kojeg se svi rado sjećamo iz djetinjstva.

Paradajz - dnevno.hr

Ako ste nedavno bili na tržnici i niste baš sa sigurnošću mogli reći jel nešto domaći paradajz, sada vam otkrivamo kako uz pomoć malog šalabahtera uvijek doći do pravog odgovora na ovo pitanje. Najbolji znak da je paradajz domaći jest njegov izgled koji bi trebao biti nepravilan i raznih veličina.Trebalo bi, svakako izbjegavati paradajz s “čašicom” na vrhu jer to je isto jedan od znakova da one nisu domaće. Jedino se to može tolerirati kod sorta kao što je primjerice ‘volovsko srce‘ gdje je to normalno.Vrijedi pravilo: “što neprirodniji oblik, to prirodnije.” Dakle, birajte one plodove koji su kvrgavi i na prvi ne toliko izgledno savršeni.

Isto tako, provjerite da li paradajz koji kupujete ima jaku aromu zemlje i vrta. Ako ima, to je domaći proizvod. Što se tiče zrelosti, ako je kora paradajza pretvrda, ona vjerovatno nije toliko zrela.

Za kraj valja znati da domaći paradajz uglavnom ima blijedo žućkastosmeđe lišće u blizini stabljike, što znači da je nedavno ubrana.

Neprskane rajčice nemaju zelenu peteljku unutra nasred rajčice, a boja im je ujednačeno crvena izvana i iznutra, odnosno od kore do srca. Isto tako, ne kupujte onaj paradajz koji je u plastičnim kutijama ili zamotane plastikom jer njih ne možete pomirisati i dodirnuti, piše Jutarnji List.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh