Hrana i piće

Ovo su namirnice koje štete vašem probavnom sistemu

Crijevni mikrobiom jedinstven je poput otiska prsta i ne smijemo ga zanemarivati ako želimo živjeti zdravo. No, neki ljudi nesvjesno sabotiraju zdravlje svojih crijeva svakodnevnom prehranom.

U crijevima žive milijuni mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo. Kada jedemo hranu koja doprinosi rastu dobrih mikroba, dobrobit možemo osjetiti već u roku od nekoliko dana. Također, kada jedemo pogrešnu hranu, zdravlje crijeva počet će opadati.

Nutricionistica Stephanie Moore popisala je šest vrsta hrane koje se smatraju najvećim neprijateljima probavnog sustava.

Ultraprerađena hrana

Ultraprerađena hrana sadrži konzervanse, zaslađivače, umjetne boje i arome. To su gazirana pića, kobasice, pileći medaljoni, kruh, keksi, pahuljice koje jedemo za doručak, jogurti s dodatnim šećerom, juhe iz vrećice, sladoled i čips.

Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane povezano je s nizom zdravstvenih problema: od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, do sindroma iritabilnog crijeva, depresije, astme i raka.

Hrana pržena u dubokom ulju

Ulja koja se koriste za prženje iznimno loše djeluju na crijeva. Moore savjetuje da pokušate smanjiti količinu pržene hrane u svojoj prehrani i uravnotežiti je zdravim obrocima koji njeguju crijeva.

Šećer

Šećer hrani nepoželjne mikrobe u crijevima i ne donosi nikakvu nutritivnu korist. Čak i zdravije opcije poput meda i javorovog sirupa treba konzumirati u malim količinama.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači mogu se činiti zdravijom alternativom šećeru, ali mogli bi sabotirati zdravlje crijeva,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh