POTREBNI SASTOJCI: crna rotkva, med (po mogučnosti domaći)
Priprema:
Rotkvu oprati i nožem odsjeći gornji i donji dio. Nožem i kašikicom lagano izdubiti rotkvu da dobijete debljinu zida oko 1 cm. Na dnu rotkve izbušite malu rupicu (što vam je med rijeđi, neka rupica bude manja)
Rotkvu stavite na čašu i napunite medom, poklopite gornjim poklopcem što ste ga odsjekli.
Nakon 3-4 sata na dnu čaše ste dobili sirup (Obično iscuri u roku od 30 minuta. Ponoviti još jednom ovaj postupak, dakle vratiti sav sirup što je iscurio ponovo u rotkvu)
Sirup uzimati 5 dana 3-4 kašike u toku dana.
Kad potrošite dobiveni sirup pripremite novu količinu. Mogu ga uzimati i dijeca preko 3 godine 3-5 kafenih kašikica dnevno. Poslije pauze od mjesec dana može se ponoviti, piše Naj portal.