Fudbal

Emir Spahić, bivši kapiten reprezentacije BiH, danas slavi 44. rođendan

Zadnju utakmicu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine odigrao je 28. maja 2018. u prijateljskom susretu protiv nogometne reprezentacija Crne Gore.

Emir Spahić - Hayat

Na današnji dan 1980. godine, rođen je Emir Spahić, bivši fudbaler i kapiten, danas direktor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije. Karijeru je počeo u NK “Čelik” iz Zenice, odakle je prešao u “GOŠK Dubrovnik”, a potom u NK “Zagreb”, u kojem je proveo tri godine.

Godine 2004., Spahić prelazi u ruski klub FC “Shinnik”, naredne godine u “Torpedo Moskvu”, te 2006. u FC “Lokomotiv Moskvu”, gdje je odličnim igrama privukao pažnju velikih evropskih klubova. Godine 2009., potpisuje za francuski “Montpellier”, te u svom debiju, protiv PSG-a, postiže gol glavom u 94. minuti za konačnih 1-1, čime je odmah osvojio simpatije domaćih navijača. U julu 2011. godine, Spahić je potpisao ugovor sa španskom Sevillom.

U fudbalskoj reprezentaciji BiH debitovao je 7. juna 2003. godine, protiv reprezentacije Rumunije u Craiovi, kada je ušao s klupe. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Japana, 28. februara 2006. godine, na stadionu Signal Iduna Park u Dortmundu, Njemačka.

Spahić je bio kapiten bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije. Nakon Svjetskog prvenstvu u Brazilu Spahić se oprostio od reprezentacije. Za reprezentaciju je odigrao ukupno 77 utakmica. Emir Spahić se oprostio od reprezentativne karijere 7. avgusta 2014., ali se brzo nakon toga i vratio u reprezentaciju. Zadnju utakmicu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine odigrao je 28. maja 2018. u prijateljskom susretu protiv nogometne reprezentacija Crne Gore.

U aprilu 2024. godine Emir Spahić je postao sportski direktor fudbalske reprezentacije BiH, prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh