Zdravlje

Naučnici otkrili marker za predviđanje rizika od povratka raka želuca

AF1Q je poznat po svom utjecaju na različite stanične procese koji doprinose razvoju i širenju raka

Hirurško uklanjanje tumora smatra se temeljem za izlječenje raka želuca, ali čak 40 posto pacijenata koji prođu operaciju doživi povratak bolesti unutar dvije godine.

Visoki rizik
Tim istraživača s Medicinskog univerziteta u Beču identificirao je prognostički marker koji može pomoći u ranom otkrivanju pacijenata s visokim rizikom od recidiva.

Analizom uzoraka tumora 182 pacijenta operisana u Univerzitetskoj bolnici AKH Wien zbog raka želuca, istraživački tim se fokusirao na gen AF1Q, ranije povezan s leukemijom i drugim vrstama krvnih karcinoma.

AF1Q je poznat po svom utjecaju na različite stanične procese koji doprinose razvoju i širenju raka. U vezi s rakom želuca, njegova uloga je do sada bila uglavnom neistražena.

Ključna uloga
Prema rezultatima studije, 97,8 posto analiziranih uzoraka pokazalo je umjereno do značajno povišene nivoe AF1Q, što je povezano s većim rizikom od povratka bolesti i manjim šansama za preživljavanje.

Ovaj novi marker mogao bi igrati ključnu ulogu u ispitivanju tkivnih uzoraka tumora i omogućiti preciznije planiranje terapijskih mjera.

Rak želuca je četvrti vodeći uzrok smrti od raka na svijetu, a samo u 2020. godini zabilježeno je oko deset miliona smrtnih slučajeva.

Iako hirurško uklanjanje ostaje prvi korak ka izlječenju, recidivi su još uvijek ozbiljan izazov, posebno u Evropi gdje se pojavljuju kod 38,8 posto pacijenata unutar dvije godine nakon operacije. Nova saznanja naučnika mogu pomoći u optimizaciji postoperativne njege i poboljšanju preživljavanja, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh