Iako nije štetan, kamenac smanjuje efikasnost kuhala za vodu i može uticati na ukus napitka koji pripremate.
Ako se kamenac nagomila, može se nakupiti i na grijaču, usporiti ključanje vode i učiniti čaj ili kafu gorkim ili metalnim (miris i ukus).
Međutim, postoji brz način za uklanjanje kamenca za koji su vam potrebni samo jeftini sastojci koje vjerovatno već imate u kuhinji.
Kamenac je veoma čvrst i otporan je na mnoga sredstva za čišćenje, ali sredstvo koje se pokazalo najbolje je sok od limuna, koji sadrži limunsku kiselinu koja prirodno rastvara kamenac.
Kada limunska kiselina dođe u kontakt sa kamencem, počinje da pjeni i da ga razlaže.
Prerežite limun na pola, istisnite sok u kuhalo i stavite polovine limuna unutra.
Sipajte hladnu vodu i prokuhajte.
Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim obrišite dno kuhala i isperite hladnom vodom.
Ako nemate limun, možete koristiti prašak limunske kiseline, tj. limuntus koji je podjednako efikasan kao sok od limuna, prenosi Hayat.