Hrana i piće

Hrskavi kroketi

Saznajte kako pripremiti mekane i hrskave krokete koji su savršen prilog pečenom ili pohanom mesu. Po želji u smjesu s krumpirom umiješajte nasjeckane začine.

Kroketi od krompira - SHUTTERSTOCK

Sastojci
Kroketi
600 g pire krumpira
2 žličice nasjeckanog svježeg peršina
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog papra
1jaje
60 goštrog brašna
Paniranje
120 g glatkog brašna
1jaje
180 g krušnih mrvica
ulje za prženje
Priprema
Kroketi
1
Pripremite smjesu za krokete
U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir, peršin, sol i papar. Dodajte jaje i brašno te umijesite tijesto.

Paniranje
2
Pripremite sastojke za paniranje
U plitku zdjelu stavite brašno. U drugu zdjelu razbijte jaje i umutite s 1 žlicom vode. U treću plitku zdjelu stavite krušne mrvice.

3
Panirajte krokete
Smjesu od krumpira oblikujte u valjčiće. Uvaljajte ih u brašno i otresite višak. Umočite valjčiće u razmućena jaja, pa uvaljajte u krušne mrvice.

4
Ispecite
U loncu srednje veličine zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi dok ne postane vruće. U turama pržite krokete sa svih strana do zlatno smeđe boje, otprilike 2 minute po strani.

Okrećite krokete po potrebi. Vadite ih pomoću rupičastog metalnog sita i stavljajte na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Poslužite uz umak po želji,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh