Svaštara

Evo koliko dugo smijete da držite piletinu u frižideru

Preporuka je da se frižideri i rashladna oprema za držanje hrane podesi na osam stepeni ili niže

Piletina - Malakuharica

Bilo da se radi o tanjiru pečene piletine od nedeljnog ručka ili da su u pitanju bataci od večer spakovani u plastičnoj kutiji, svi smo u nekom trenutku oklijevali pojedemo ove ostatke poslije izvjesnog vremena, sumnjičavi prema mesu i koliko može da “izdrži” u frižideru.

Naime, preporuka je da se frižideri i rashladna oprema za držanje hrane podesi na osam stepeni ili niže, da hranu treba čuvati u “čistim, zatvorenim” posudama kako bi se spriječilo njeno kvarenje. Ovo neće da zaustavi razvoj bakterija u potpunosti, ali će dramatično da ga uspori

Uz to, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da se salata od piletine, kao i pileće pljeskavice i ostaci pripremljene (pečene, dinstane, pržene) piletine, koja je brzo ohlađena i dobro pokrivena, mogu čuvati tri do četiri dana prije nego što se konzumiraju. Potpuno kuhane pileće kobasice i ostaci pečene piletine iz rerne mogu da traju još nekoliko dana preko, zbog visokog nivoa natrijuma koji pomaže u očuvanju, prenosi Hayat.

Kada je u pitanju sirova piletina, najbolje je da se pridržavate savjeta o roku upotrebe i bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja. I dalje je potrebno da pazite znake prokrvljenosti mesa, odnosno da ga dobro pregledate da li ima promjene u boje (siva ili zelena) i promjene mirisa, koje podsjećaju na amonijak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh