Zdravlje

Istraživanje otkrilo zabrinjavajuću povezanost između alkohola i raka

Prema najnovijem izvještaju Američke asocijacije za istraživanje raka (AACR), rak dojke i debelog crijeva sve češće pogađa odrasle mlađe od 50 godina, a konzumacija alkohola može biti jedan od faktora koji doprinosi ovom zabrinjavajućem trendu. Iako su stope smrtnosti od raka općenito opale zahvaljujući novim lijekovima i poboljšanoj terapiji, broj oboljelih od nekih vrsta karcinoma, posebno onih gastrointestinalnog sistema, raste, što je posebno uočljivo među mlađim odraslima.

Ispijanje alkohola - Addiction.com

Izvještaj procjenjuje da je čak 40 posto svih slučajeva raka povezano s faktorima koji se mogu mijenjati, kao što su konzumacija alkohola, pušenje, nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost štetnim materijama. U skladu s tim, preporučuje se smanjenje unosa alkohola i promjena načina života kao ključni koraci u smanjenju rizika od razvoja raka.Autori izvještaja također naglašavaju važnost podizanja svijesti putem javnih kampanja i predlažu uvođenje posebnih upozorenja na alkoholna pića koja bi se odnosila na rizik od raka.Posljednjih godina došlo je do značajnog preispitivanja percepcije da umjerena konzumacija alkohola može imati zaštitni učinak na srce. Nedavna velika studija, koja je pratila više od 135.000 starijih Britanaca tokom deset godina, nije pronašla koristi za srce kod osoba koje umjereno piju alkohol. Štaviše, i umjereni i povremeni konzumenti alkohola pokazali su veću stopu smrtnosti od raka u poređenju s onima koji piju povremeno.

Posebno zabrinjavajući je podatak da čak 51 posto ljudi nije svjesno da alkohol povećava rizik od raka, prema epidemiologu Jane Figueiredo iz Instituta Cedars-Sinai u Los Angelesu. Alkohol povećava rizik od šest vrsta maligniteta, uključujući rak dojke, debelog crijeva, jetre i želuca, a prema podacima iz 2019. godine, 5.4 posto svih dijagnoza raka u Sjedinjenim Američkim Državama pripisuje se konzumaciji alkohola.

Među mlađim odraslima, posebno onima u 30-im godinama, zabilježen je značajan porast broja slučajeva raka dojke, štitne žlijezde i debelog crijeva između 2010. i 2019. godine. Stope raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 50 godina povećavale su se za 1.9 posto svake godine u periodu od 2011. do 2019. godine.

Iako su nove terapije omogućile duže preživljavanje pacijenata oboljelih od raka, posebno žena starijih od 50 godina s rakom dojke, stope ovih maligniteta kod mladih odraslih osoba i dalje rastu. Stručnjaci naglašavaju da je posebno važno smanjiti unos alkohola, jer dugotrajna i učestala konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja ovih bolesti kasnije u životu.

Konzumacija alkohola također utiče na crijevnu mikrofloru, što može igrati važnu ulogu u razvoju i širenju karcinoma, a kod žena može povećati nivo hormona estrogena, što dodatno povećava rizik od raka dojke,piše Presmedia

Osim toga, izvještaj upozorava da konzumacija alkohola tokom trudnoće povećava rizik od leukemije kod djece, što je još jedan razlog zbog kojeg se ženama savjetuje da izbjegavaju alkohol tokom trudnoće.

Reduciranje konzumacije alkohola i promjena životnih navika stoga su ključni koraci za smanjenje rizika od ovih sve prisutnijih maligniteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh