Svijet

Majmunske boginje u Africi izmakle kontroli: Potvrđeno više od 29.000 slučajeva

Majmunske boginje nisu pod kontrolom u Africi. Od početka godine u 15 afričkih zemalja potvrđeno je više od 29.000 slučajeva bolesti i više od 700 smrtnih slučajeva.

majmunske boginje - Hayat

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) objavio je da majmunske boginje ili mpox nisu pod kontrolom u Africi, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Direktorica Afričkog centra CDC-a, Jean Kaseya, naglasila je u četvrtak na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare da je broj infekcija boginjama u Africi u porastu. U sedam dana na afričkom kontinentu potvrđeno je 3.000 potencijalno novih slučajeva bolesti, više od 29.000 od početka godine, uz 738 umrlih, prneosi N1.

U odnosu na isti period prošle godine imali su 180 posto više oboljelih i 39 posto više umrlih.

“Dosta je, moramo ovo zaustaviti”, rekla je Kaseya.

Iako su prve vakcine počele stizati u Afriku, što je učvrstilo nadu u uspješniju borbu protiv virusne bolesti, vakcinacija je za sada počela tek u Ruandi. U Demokratskoj Republici Kongo, u koju je EU početkom mjeseca isporučila prvih 100.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja, s vakcinacijom će početi u oktobru.

Glavni izazov za DR Kongo i susjedni Burundi, koji su također zabilježili veliki broj slučajeva boginja, je loša infrastruktura. Mnoga su mjesta teško dostupna, posebno u ruralnim područjima, a problem je i održavanje dovoljno niskih temperatura tokom transporta cjepiva.

Sredinom augusta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je najviši stepen pripravnosti zbog izbijanja boginja u Africi. Majmunske boginje su prvi put otkrivene kod ljudi 1970. godine upravo u DR Kongo.

Od tada je širenje infekcija među ljudima ograničeno uglavnom na neke zemlje centralne i zapadne Afrike, a u maju 2022. slučajevi infekcija majmunskim boginjama, koje uzrokuju temperaturu, bolove u mišićima i osipe na koži, počeli su se brzo širiti svijetom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh