Region

Vučić: Nisam fan Tita, ali njegova grobnica neće biti izmještena iz Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politico da grobnica nekadašnjeg predsjednika SFRЈ Јosipa Broza Tita neće biti izmještena iz Muzeja Јugoslavije i da će Tito ostati dio srpske i jugoslovenske historije.

– To se neće dogoditi. Nikada nisam bio veliki fan komunista i komunističkog režima, ali Јosip Broz je dio naše istorije, on je ovdje živio i ovdje je sahranjen, i on će ostati dio srpske i jugoslovenske istorije – kazao je Vučić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je na prošloj sjednici Skupštine grada da će pokrenuti inicijativu da se izmjesti grobnica Јosipa Broza Tita. Također, želi da se podigne spomenik vođi Ravnogorskog pokreta ratnom zločincu Draži Mihailoviću na Terazijskoj terasi.

– Ne mogu da utičem na tu odluku, niti grad Beograd može pravno-formalno na to da utiče, ali mislim da je izmještanje Јosipa Broza iz Muzeja Јugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i za budućnost ove zemlje – rekao je tada Šapić.

Politico dodaje da ulice u Sarajevu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji i dalje nose Titovo ime, pa čak i ulice u zemljama poput Alžira, Brazila i Egipta ili zemljama EU kao što su Francuska i Italija, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh