Aktuelno

BMW: Ne trebaju nam poticaji nego dugoročne mjere

BMW je istupio protiv kratkoročnih državnih poticaja posrnulom njemačkom automobilskom sektoru i umjesto toga pozvao na dugoročne mjere za povećanje potrošačkog prihvaćanja električnih vozila.

Jonathan Petersson/BMW

“Njemačkom automobilskom sektoru nije potreban kratkoročni bljesak koji bi izobličio tržište”, rekao je proizvođač automobila sa sjedištem u Münchenu u ponedjeljak uoči summita o sektoru koji je zakazan za kasnije tijekom dana.

Među mjerama koje podupire BMW su potpuna nacionalna pokrivenost punjačima, kako na javnim površinama tako i u domovima, kao i jeftina električna energija.

“Ako su troškovi za kilometar prijeđeni na struju veći nego s benzinom ili dizelom, mnogim kupcima nedostaje ključni poticaj za električna vozila”, stoji u izvještaju, a prenosi SEEbiz.

Njemački ministar privrede Robert Habeck i automobilski sektor razgovarat će o krizi s kojom se sektor suočava na videokonferenciji u ponedjeljak poslijepodne.

Voditeljima Volkswagena, BMW-a i Mercedesa pridružit će se predstavnici Njemačke udruženja automobilske industrije (VDA) i moćnog sindikata IG Metall.

Bilo je poziva na mjere za povećanje potražnje za električnim automobilima, u skladu s vladinom politikom postupnog ukidanja motora s unutrašnjim sagorijevanjem, ali nije jasno hoće li se na summitu donijeti određene odluke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh