Aktuelno

Volkswagen i sindikat bez dogovora, radnici prijete štrajkom

Volkswagen je odbacio sindikalne zahtjeve u Njemačkoj u vezi sa platama i garancijama za rad fabrika, čime je prvi krug pregovora o novom kolektivnom ugovoru završen bez dogovora.

Volkswagen

Sindikati IG “Metal” i “Volkswagena” pregovaraju o novim ugovorima za 130.000 radnika ove automobilske marke u Njemačkoj, nakon što je kompanija ovog mjeseca okončala ugovore koji su decenijama garantovali radna mjesta u šest njenih fabrika u Njemačkoj.

Radnici su zaprijetili štrajkovima kao odgovor na Volkswagenova upozorenja o mogućem zatvaranju fabrika u Njemačkoj u okviru mjera za smanjenje troškova.

IG “Metal” je zaprijetio štrajkovima od početka decembra i insistira na povećanju plata za sedam odsto.

Njemački mediji specijalizovani za informacije o automobilskoj industriji prenijeli su da je uprava kompanije odbila zahtjeve sindikata.

“Moramo dugoročno da zaštitimo održivost i konkurentnost Volkswagena u budućnosti. Da bismo to uradili, moramo da smanjimo troškove. Sada je vrijeme da zajedno preduzmemo revolucionarnu akciju”, izjavio je glavni pregovarač Volkswagena Arne Majsvinkel, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh