BIZnews

Tržište vještačke inteligencije će ubrzo vrijedjeti trilion dolara

Ponuda proizvoda i usluga koji su u vezi sa vještačkom inteligencijom će u narednom periodu rasti po stopama od 40 do 55 odsto godišnje.

vještačka inteligencija - nezavisne.com

To znači da bi tržište ovih proizvoda i usluga u naredne tri godine moglo dostići vrijednost od skoro trilion dolara, stoji u izvještaju konsultantske kuće “Bain & Company”.

Preciznije rečeno, prihodi od njihove prodaje bi do 2027. mogli dostići vrijednost od 990 milijardi dolara.

Očekuje se da će najveći rast bilježiti one kompanije koje pružaju usluge iz oblasti cloud tehnologije i data centara, ali i proizvođači AI rješenja za privredu i države.

Sve ovo, naravno, nije “u kamen uklesano” jer je za rast korišćenja generativne vještačke inteligencije, o kojoj je ovdje riječ, potrebno značajno povećati proizvodnju čipova, a sa njom cijeli svijet već neko vrijeme kuburi.

Takođe, pojedina istraživanja pokazuju da se o vještačkoj inteligenciji trenutno više priča nego što se ona zaista koristi pa se postavlja pitanje koliko brzo njena upotreba može da se omasovi, prenosi Bankar.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh