Crna hronika

Iz Općinskog suda KS potvrdili: Presuda Kasumoviću dostavljena u policijsku upravu Bijelo Polje

Nemamo podatke da li je Moamer Kasumović upisan retroaktivno u registar u Crnoj Gori zbog tajnosti istog.

Moamer Kasumović - Expresstabloid.ba

Glumac Moamer Kasumović osuđen je 2021. godine na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, piše crna-hronika.

Javnost je za slučaj saznala nedavno i to nakon što je mladić kojeg je Kasumović zlostavljao o svemu progovorio nakon predstave ‘Tiho, tiše’, a koja je izvedena u okviru 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Iz Opštinskog suda u Sarajevu su za Radiosarajevo naveli da je presuda Moamera Kasumovića poslana državi Crnoj Gori koja već ima Registar osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnih lica.

U krivičnom predmetu protiv osuđenog M.K., zbog krivičnog djela Bludne radnje iz člana 208. stav. 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, obavještavamo Vas da je po pravosnažnosti presude Izvod podataka iz pravosnažne sudske presude dostavljen putem Ministarstva pravde BiH MUP-u Crne Gore, Policijskoj upravi Bijelo Polje dana 21.06.2023. godine kao i MUP-u Kantona Sarajevo dana 21.06.2023. godine.

Moamer Kasumović je počinio djelo bludnih radnji nad maloljetnikom, a u zakonu se pod članom 208. navodi sljedeće :

(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Država Crna Gora, čiji je državljanin Moamer Kasumović, Registar za lica osuđena za krivična djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika dobila je 14. augusta 2024. godine.

U njemu je trenutno evidentirano 98 pravosnažno osuđenih lica, a Registar je pod vodstvom Ministarstva pravde.

Kako crnogorski mediji navode, Registar su upisani lični podaci o osuđenom licu, podaci o zaposlenju, njegovom krivičnom djelu i presudi. Ti podaci se vode trajno i ne mogu se brisati.

Nemamo podatke da li je Moamer Kasumović upisan retroaktivno u registar u Crnoj Gori zbog tajnosti istog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh