Zdravlje

Jedna jutarnja greška značajno podiže rizik od raka

Nikada ne biste pomislili da bi vas pogrešno pranje zuba moglo koštati života. Međutim, novo istraživanje otkriva da žurba ujutru i zanemarivanje temeljite jutarnje higijene može povećati rizik od raka glave i vrata.

Umivanje lica - Atma.hr

Ljekari već dugo znaju da štetne bakterije iz bolesti desni mogu povećati rizik od stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i karcinoma skvamoznih stanica glave i vrata.

Do sada stručnjaci nisu bili sigurni koje su specifične bakterije u ustima povezane s rakom. Američki naučnici su sada otkrili više od deset vrsta bakterija u ustima koje bi mogle povećati rizik od bolesti za 50 posto, prenosi Klix.

Oni tvrde da njihovi nalazi ističu važnost dobre oralne higijene, uključujući pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem i redovne posjete stomatologu.

Autor studije, profesor Richard Hayes, sa Univerziteta New York (NYU) rekao je: “Naši rezultati nude još jedan razlog da održavamo dobre navike oralne higijene. Pranje zuba i čišćenje koncem ne samo da mogu pomoći u prevenciji parodontalne bolesti, već mogu zaštititi i od raka glave i vrata.”

Simptomi mogu biti suptilni, što znači da se često dijagnosticira u kasnoj fazi. Postoji više od 30 područja u glavi i vratu gdje se tumori mogu razviti, što može otežati njihovo uočavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh