BIZnews

Kako je Kina povećala bogatstvo najbogatijeg Evropljanina

Bogatstvo vlasnika grupacije za prodaju luksuzne robe LVMH, Francuza Bernara Arnoa poraslo je za 17 milijardi dolara na 201 milijardu dolara nakon što je kineska centralna banka (PBoC)…

Bernard Arnault - (AP Photo/Francois Mori)

Bogatstvo vlasnika grupacije za prodaju luksuzne robe LVMH, Francuza Bernara Arnoa poraslo je za 17 milijardi dolara na 201 milijardu dolara nakon što je kineska centralna banka (PBoC) predstavila paket stimulativnih mjera za pokretanje privrede, piše biznis.

Akcije LVMH su skočile za 9,9 posto pošto investitori vjeruju da će nove ekonomske mjere podstaći potražnju građana Kine za luksuznom robom, prenose agencije.

Bogatstvo Arnoa, trenutno četvrtog najbogatijeg čovjeka svijeta i najbogatijeg Evropljanina, skoro u potpunosti je vezano za njegov udio od 48 odsto u konglomeratu LVMH koji upravlja luksuznim brendovima. On ozbiljno “ugrožava” Marka Zuckerberga, koji je treći u Bloombergovom indeksu milijardera sa 201 milijardom dolara.

Prema aktuelnoj Bloombergovoj listi, najbogatiji čovjek svijeta je i dalje američki preduzetnik Elon Musk sa imovinom od 268 milijardi dolara.

Na drugom mjestu je osnivač Amazona Jeff Bezos sa imovinom vrijednom 214 milijardi dolara

U Top 10 su i suosnivač tehnološke kompanije Oracle Larry Ellison, sa bogatstvom od 181 milijarda dolara, kao i suosnivač Microsofta Bill Gates čija imovina trenutno vrijedi 163 milijarde te nekadašnji direktor Microsofta Stiv Balmer sa 149 milijardi dolara, prenosi Investitor me.

Top 10 zatvaraju Google-ov Larry Page (147 milijardi dolara), investitor Warren Buffett (143 milijarde dolara) i drugi suosnivač Google-a Sergey Brin (139 milijardi dolara).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh