Hrana i piće

Nutricionisti preporučuju da dan započnete s nekom od ovih pet namirnica

Započinjanje jutra zdravim doručkom može napraviti veliku razliku u tome kako se osjećate na dnevnoj bazi, kao i kako izgledate tokom vremena.

Hrana - Ordinacija.hr

Odabir pravih namirnica može značajno utjecati i na nivo šećera u krvi, ali i na vaš struk. Srećom, uključivanje određenih namirnica bogatih nutrijentima, vlaknima i niskim glikemijskim indeksom u rutinu doručka može pomoći u regulaciji šećera u krvi, obuzdavanju žudnje za hranom i podsticanju gubitka težine, navodi She Finds.

Avokado obiluje mononezasićenim mastima, koje pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin. Kombinacija zdravih masti i vlakana u avokadu olakšava postepeno oslobađanje glukoze u krvotok, sprečavajući nagle skokove. Štaviše, avokado potiče osjećaj sitosti i zadovoljstva, smanjujući prejedanje, prenosi Klix.

Orašasti plodovi i sjemenke – Prepuni zdravih masti, proteina i vlakana, orašasti plodovi i sjemenke bogate hranjivim tvarima nude postojano oslobađanje energije, pomažući u sprečavanju brzih skokova nivoa šećera u krvi. Kombinacija proteina i vlakana potiče sitost, smanjujući šanse za unos više kalorija, a samim tim pomaže u gubitku težine.

Bobičasto voće – Prednosti redovnog jedenja bobičastog voća su brojne. Antioksidansi u ovoj hrani povezani su s poboljšanom osjetljivošću na inzulin, igrajući ulogu u djelotvornoj regulaciji šećera u krvi. Prirodna slatkoća bobičastog voća također zadovoljava žudnju za slatkim na zdrav način, što ih čini ukusnim i hranljivim izborom za one koji žele stabilizirati šećer u krvi i podržati ciljeve mršavljenja kroz pažljivu ishranu.

Grčki jogurt – Kombinacija proteina i masti u grčkom jogurtu usporava probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što dovodi do postepenog oslobađanja glukoze u krvotok. Ovo stalno oslobađanje pomaže u izbjegavanju skokova šećera u krvi, podržavajući stabilne nivoe energije. Osim toga, sadržaj proteina potiče osjećaj sitosti i sitosti, što može biti korisno za gubitak težine jer suzbija nepotrebne grickalice.

Grčki jogurt također sadrži probiotike, korisne za zdravlje crijeva, što je povezano s poboljšanim metabolizmom i regulacijom težine.

Lisnato povrće kao što su špinat, kelj i blitva, neprocjenjivi su saveznici u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i olakšavanju gubitka težine. Prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna, lisnato povrće doprinosi postepenom oslobađanju glukoze u krvotok, sprečavajući brze skokove. Sadržaj vlakana također pomaže u promicanju osjećaja sitosti, smanjujući vjerovatnoću prejedanja i podržavajući ciljeve mršavljenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh