BiH

“Uprkos vedrijem ozračju…” – Sladić najavio promjene temperatura u BiH

Bh. meteorolog Nedim Sladić je u objavi na društvenim mrežama objavio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima…

Bh. meteorolog Nedim Sladić je u objavi na društvenim mrežama objavio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

– Iako će naredna dva dana protjecati u vedrijem ozračju usljed jačanja ogranka srednjoeuropske anticiklone, pogotovo u Bosni, ni iduća sedmica ne donosi dugoročniju stabilizaciju vremena na području naše zemlje, a temperature zraka nastavljaju učestalo oscilirati. Jače, obilnije padavine prognoziramo ponovo u drugom dijelu četvrtka te dijelom u petak, budući da će ponovo prema našim krajevima vladati izraženija pritisna i temperaturna razlika, rekao je Sladić.

Dodaje da će se na visini ona će se odraziti u vidu visinske doline sa hladnim zrakom koja se produbljuje sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovskom zaljevu, a u prizemlju hladnom frontom povezanu uz đenovsku ciklonu. Također, mlazna struja će ponovo preći preko naših područja, a paralelno položena hladna fronta u prizemlju bi se sporije premještala na jugoistok, piše Novi.

– Ovakve situacije najčešće uvjetuju jače ohlađivanje zraka i kondenzovanje te sudarajući se kao od zid mlazne struje generišu uske linije nestabilnosti duž frontalne zone sa većim količinama padavina – slično nešto što smo vidjeli jučer, ističe Sladić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh