Zdravlje

Novi test otkriva rak jajnika u 96 posto slučajeva, pokazala studija

Najprecizniji ultrazvučni test može otkriti 96 posto karcinoma jajnika kod žena u postmenopauzi, pokazalo je novo istraživanje, a rezultati upućuju na to da bi upravo taj test trebao zamijeniti test standarda skrbi koji se trenutno koristi, slažu se britanski stručnjaci.

Ultrazvuk - Pixabay

Nova studija usporedila je sve testove za dijagnosticiranje ovog ozbiljnog stanja koji su trenutno dostupni na tržištu i otkrila da je jedan od njih puno osjetljiviji od ostalih.

Od šest ispitanih dijagnostičkih testova, model IOTA ADNEX, koji nastoji otkriti kako kvržica izgleda pri ultrazvučnom pregledu, bio je najprecizniji i uz njegovu pomoć rak jajnika otkriven je u čak 96 posto slučajeva.

Ovaj ultrazvučni test znatno nadmašuje trenutni standard skrbi u Velikoj Britaniji, tvrde britanski stručnjaci koje predvodi profesorica Sudha Sundar sa Sveučilišta u Birminghamu.

Prema njihovom mišljenju otkrića ukazuju na to da bi upravo ovaj test trebao zamijeniti trenutni standard testa skrbi u Velikoj Britaniji, nazvan indeksom rizika od malignosti (RMI1), koji identificira 83 posto karcinoma jajnika, prenosi N1.

Iako će test s većom preciznošću vjerovatno dovesti do toga da će se i kod određenog broja žena koje nemaju rak pokazati mogućnost većeg rizika od razvoja raka jajnika, stručnjaci se slažu da bi to bilo općenito korisno.

“Prvi je put u istoj populaciji provedena direktna studija svih dostupnih testova raka jajnika. Proučavali smo njihovu korist kod simptomatskih žena u postmenopauzi koje imaju najveći rizik za razvoj ovog tipa raka”, rekla je prof. Sundar, dodavši kako je “ispitivanje pokazalo da ultrazvučni protokol IOTA ADNEX ima najveću osjetljivost kada je posrijedi otkrivanje raka jajnika u usporedbi sa standardom skrbi i svim ostalim testovima.

Ističe da su otkrili da će veća osjetljivost IOTA ADNEX modela vjerovatno dovesti do toga da će se kod određenog broja žena koje nemaju rak pokazati mogućnost većeg rizika od njegova razvoja.

“No o tome smo razgovarali s pacijenticama, s humanitarnom organizacijom za borbu protiv raka jajnika Target i sa stručnjacima NHS-a. Svi su se složili da bi ženama u postmenopauzi, kod kojih je rizik od razvoja raka jajnika veći to koristilo”, napominje.

Annwen Jones, izvršna direktorica kompanije Target Ovarian Cancer kaže da je rana dijagnoza raka jajnika od ključne važnosti.

“Drago nam je što ovo istraživanje pokazuje da postoje precizniji načini korištenja ultrazvuka, jer, što se rak jajnika brže i ranije dijagnosticira, to ga je lakše liječiti i rezultati su uspješniji. Uz ovo inovativno istraživanje moramo se fokusirati na poticanje veće svijesti o simptomima raka jajnika da bi se žene u određenom trenutku znale obratiti svojim liječnicima primarne zaštite ili ginekolozima zbog testiranja i da bi im, što je prije moguće bilo omogućeno najkvalitetnije liječenje. Ključno je da se novi načini rada poput ovoga uvedu što prije”, dodaje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Oncology.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh