Zdravlje

Ljekar podijelio manje poznat simptom demencije koji možete uočiti dok neko hoda

Brojni ljudi se svakodnevno bore s demencijom, a simptomi koji se najčešće navode su gubitak pamćenja ili teško obavljanje svakodnevnih zadataka. Ipak, postoji još jednak znak koji vam otkriva ovo stanje.

Hodanje - Centar-zdravlja.net

Ljekar Henk Swanepoel naglasio je da postoje znakovi bolesti o kojima se rijetko govori. Primjerice, demenciju možda možete uočiti i dok neko hoda. Istaknuo je takozvani pokret “miješanje”, a to podrazumijeva da osoba ne hoda pravilno i da češće pada nego što je uobičajeno.

Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, ovo djelovanje može biti pokazatelj kasnog stadija demencije. Humanitarna organizacija objasnila je da bi pacijent mogao biti pod “povećanim rizikom od padova”.

“U ovoj fazi mogu hodati sporije, vući se i na kraju mogu provesti više vremena sjedeći”, naveli su.

Nažalost, smanjena pokretljivost može dovesti osobu u opasnost od drugih zdravstvenih problema kao što su krvni ugrušci i infekcije.

“Mogu biti vrlo ozbiljni ili čak smrtonosni pa je ključno da se osoba podupire da bude što pokretnija”, naglasili su.

Ljekar Swanepoel navodi da način na koji se osoba kreće također može signalizirati demenciju “lewyjevih tjelešaca”, specifičnu vrstu sporo razvijajuće demencije koja uzrokuje sporo kretanje, ukočene udove i nekontrolisano drhtanje s nekoliko drugih fizičkih znakova demencije.

“Pacijent s demencijom može imati spore pokrete, inkontinenciju i poteškoće s gutanjem. Pogoršanje rezultira značajnom potrebom za njegom, kako kognitivno tako i fizički”, rekao je.

Neki od ranih simptoma demencije su: gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom, teško obavljanje poznatih zadataka, poteškoće u razumijevanju razgovora ili u pronalaženju pravih riječi, zbunjenost i promjene u raspoloženju, prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh