Zdravlje

Koliko sna je previše: Zbog čega ne biste trebali pretjerivati u spavanju

Koliko sna je previše: Zbog čega ne biste trebali pretjerivati u spavanju

Spavanje - Fokuzz.com

Neurolog i specijalist za medicinu spavanja Chris Winter je za Fox News Digital rekao da je za odrasle ljude spavanje koje traje više od 11 sati ipak previše i da se tada dovodi u pitanje konzistentnost i kvalitet sna.

Dok premalo sna može uzrokovati mnoge negativne posljedice, višak sna može predstavljati rizike poput inercije spavanja, tj. osjećaja umora koji se javlja nakon predugog spavanja, prneosi Klix .

“Mnoge osobe se bore s kompenzatornim snom. Drugim riječima, nedovoljno ste spavali tokom radne sedmice pa tokom vikenda pokušavate nadoknaditi izgubljeni san”, kazao je.

Iako brojna istraživanja navode da previše, ali i premalo sna predstavlja rizik po zdravlje, Winter je naglasio da je bolje spavati previše nego nedovoljno.

“Nastojanje stvaranja konzistentnosti spavanja je također važno”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh