Zdravlje

Šta se dešava s vašim organizmom ako pretjerano konzumirate so

Preporučuje se da ne konzumira više od 2.300 miligrama soli dnevno. Ipak, mnogi ljudi se toga ne pridržavaju. Jeste li zapitali koje posljedice to ima na vaš organizam?

Pixabay/Bru-nO

Ukoliko konzumirate previše soli, osjećat ćete se naduto. Bubrezi porast natrija u krvi kompenzuju zadržavanjem tečnosti. Posljedice su uglavnom privremene, ali i dalje neprijatne. Kako biste riješili ovaj problem, reducirajte unos soli i češće konzumirajte vodu.

Ako imate povremene ili redovne glavobolje, krivac bi mogla biti prekomjerno konzumiranje soli. Ovo kod nekih izaziva gotovo momentalni porast krvnog pritiska, a glavobolje su čest simptom visokog krvnog pritiska. Ishrana s visokim udjelom soli može učiniti ljude s normalnim krvnim pritiskom osjetljivijim na glavobolje.

Neka istraživanja pokazala su da višak soli u ishrani pokreće imunološki sistem da oslobodi T-ćelije. Ovo dovodi do hiperinflamatornog odgovora u vidu ekcema, kao i drugih upalnih stanja poput artritisa i astme.

Povećan unos soli je faktor rizika za razvoj raka želuca, koji je na trećem mjestu najsmrtonosnijih tipova raka na svijetu. Postoje neki dokazi da ovaj rizik može prvenstveno proizaći iz suhog mesa, morskih plodova i fermentiranog povrća.

Velike količine soli mogu vas učiniti podložnijim stvaranju kamena u bubregu, kao i povećanom riziku od demencije, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh