Zdravlje

Šta jesti kada imate hipotireozu?

Hipotireoza je stanje u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona, što može da dovede do različitih zdravstvenih problema i izazove simptome poput hroničnog umora, povećanja tjelesne težine i opšte slabosti.

Štitnjača - Screenshot

Određeni hranljivi sastojci mogu značajno da utiču na funkciju štitne žlijezde, dok neka hrana može da ometa apsorpciju hormona koje uzimate kao dio terapije. Upravo zbog toga, pažljiv izbor namirnica je od suštinskog značaja za efikasnost liječenja, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga i ističe tri mineralia koji najčešće nedostaju ovim osobama, piše B92.
Jod

Jod je esencijalan mineral za proizvodnju hormona štitne žlijezde. Nedostatak joda je najčešći uzrok hipotireoze u svijetu, posebno kod onih koji ne koriste jodiranu so ili se pridržavaju veganske ishrane. Ipak, prekomjerni unos joda može da bude štetan, posebno kod autoimunog hipotireoidizma, pa je najbolje konsultovati se sa ljekarom. Izvori joda: morske alge, kelp prah, so obogaćena jodom.
Selen

Ovaj mineral je takođe ključan za proizvodnju hormona štitne žlijezde i zaštitu od oksidativnog stresa. Nedostatak selena može da bude povezan sa razvojem autoimunih bolesti štitne žlijezde, uključujući Hašimoto tireoiditis.

Izvori selena: brazilski orasi, tuna, sardine, jaja, mahunarke.

“Preporučeni unos ne bi trebalo da prelaziti 400 mcg (mikrograma) dnevno, jer prekomeran unos može da izazove toksičnost. Vremenom može da dođe do gubitka kose i noktiju, dijareje, mučnine, kožnog osipa, a nakon duže zloupotrebe do ozbiljnih nuspojava kao što su otkazivanje bubrega, srčani udar, problemi sa disanjem. Upravo zato suplementaciju treba obavezno planirati nakon analiza i konsultacija sa stručnom osobom”, opominje nutricionistkinja.
Cink

Cink igra značajnu ulogu u proizvodnji tiroidnih hormona, a njegov nedostatak može negativno da utiče na funkciju štitne žlijezde.

“Studija iz 2021. godine u kojoj su učesnici uzimali suplemente koji sadrže cink, vitamin A i selen sugeriše da povećanje ovih mikronutrijenata može da poveća proizvodnju tiroidnih hormona kod ljudi sa hipotireozom”, navodi nutricionista.

Izvori cinka: crveno meso, školjke, mahunarke, orašasti plodovi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh