Hrana i piće

Za šta je sve dobra tikva? Kad vidite ovaj popis, češće će vam biti na meniju

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, tikva pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože

Tikva - Hayat

Tikva je više od samo ukrasne jesenske dekoracije – ona je prava superhrana koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Ova namirnica bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunitet i poboljšavaju opće zdravlje.

Njena niska kaloričnost čini je idealnom za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu. Također, tikva je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, što može pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti. Uključivanjem tikve u prehranu, možete poboljšati zdravlje srca i potaknuti zdravu kožu, piše Healthline.

Bundeva je izvrstan izvor vitamina A (245 posto preporučenog dnevnog unosa), vitamina C, kalija, fosfora i beta-karotena. Također sadrži vitamin E, vitamin B2, bakar, mangan, željezo, magnezij i folnu kiselinu. Zahvaljujući visokom sadržaju hranjivih tvari uz malo kalorija, tikva se smatra superhranom.

Koliko je zdrava bundeva?

Redovita konzumacija bundeve može donijeti brojne zdravstvene prednosti.

Poboljšava zdravlje srca

Tikva je odličan izvor kalija, minerala koji je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu i regulaciju krvnog tlaka. Kalij pomaže u smanjenju negativnog utjecaja natrija, što pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Redovna konzumacija tikve može smanjiti rizik od hipertenzije, čime se smanjuje mogućnost srčanog udara i moždanog udara. Također, vlakna prisutna u bundevi pomažu u smanjenju razine lošeg holesterola u krvi, što doprinosi zdravlju krvnih žila. Ovaj spoj vlakana i minerala čini bundevu savršenom namirnicom za očuvanje zdravog srca.

Štiti vid

Tikva je izuzetno bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mrežnice i potiče dobar noćni vid. Redovito konzumiranje tikve može smanjiti rizik od makularne degeneracije, bolesti koja je jedan od vodećih uzroka sljepoće kod starijih osoba, prenosi HAYAT.

Također, vitamin A pomaže u prevenciji kseroftalmije, stanja koje uzrokuje suhoću očiju. Antioksidativni učinak beta-karotena također pomaže u zaštiti očiju od štetnih UV zraka i oksidativnog stresa.

Podržava zdravlje kože

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, tikva pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože. Vitamin E je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, poput izloženosti UV zračenju. Osim toga, vitamin C iz bundeve potiče proizvodnju kolagena, proteina koji je ključan za čvrstoću i elastičnost kože.

Redovita konzumacija tikve može pomoći u prevenciji preranog starenja, smanjenju bora i održavanju mladenačkog izgleda kože. Antioksidansi iz tikve također pomažu u smanjenju upala kože, što je korisno za osobe s aknama ili drugim kožnim problemima.

Jača imunitet

Tikva je bogata vitaminima A i C, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Vitamin A pomaže tijelu u borbi protiv infekcija održavanjem zdravih sluznica, koje su prva linija obrane tijela od mikroorganizama. Vitamin C, s druge strane, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za obranu tijela od patogena.

Redovita konzumacija tikve može smanjiti trajanje i težinu prehlada te poboljšati opću otpornost organizma na infekcije. Antioksidansi prisutni u tikvi također pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa, koji može oslabiti imuni sistem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh