Vijesti

Kasanof najavio nove sankcije: Opasan put Milorada Dodika, budućnost RS izlaže riziku

Alexander Kasanof, novi zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju je završio svoju prvu posjetu Bosni i Hercegovini, a njegove utiske je podijelila Ambasada SAD-a u BiH.

“Prvo želim izraziti iskreno saučešće zajednicama koje su pogođene ovom razornom katastrofom u BiH.

Vlada Sjedinjenih Država u bliskoj je komunikaciji sa vlastima u BiH kako bismo utvrdili na koji način možemo pružiti najbolju podršku u ovoj izuzetno izazovnoj i opasnoj situaciji.Takođe želim čestitati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na pripremi i provođenju općinskih izbora u nedjelju. Sjedinjenim Američkim Državama bilo je zadovoljstvo pružiti podršku CIK finansiranjem pilot projekta probne upotrebe skenera za glasačke listiće koji direktno prenose rezultate na 145 glasačkih mjesta širom BiH.

Svi glasači treba da imaju povjerenja da će se njihov glas brojati onako kako su glasali te poput civilnog društva u Bosni i Hercegovini, pozivamo vlast da poduzme potrebne korake, uključujući usvajanje budžeta za 2025. godinu, da bi osigurala postavljanje skenera za glasačke listiće na svim glasačkim mjestima u BiH za opće izbore 2026. godine,pišu Vijesti

U ponedjeljak sam se sastao s Predsjedništvom BiH i ministrom vanjskih poslova Konakovićem pa ću s vama podijeliti ono što sam njima rekao: Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Napadi na Daytonski mirovni sporazum i BiH te pozivi na mirno razdruživanje – drugim imenom secesiju – koji dolaze od strane gospodina Dodika neodgovorni su.To je opasan put koji ni BiH ni njene građane ne vodi nikud, a budućnost Republike Srpske izlaže riziku, što sam isticao na svim svojim sastancima. Takođe sam istakao da će Sjedinjene Države nastaviti koristiti sve raspoložive instrumente, uključujući sankcije, i pozivati ​​na odgovornost one koji prijete ili pokušavaju podrivati ​​Daytonski mirovni sporazum kao i državu BiH i njene institucije.

Takođe sam i Predsjedništvu BiH i ministru vanjskih poslova Konakoviću ponovio da Sjedinjene Države snažno podržavaju integraciju BiH u evroatlantske institucije, NATO i EU. Odluke koje je donio NATO, te posebno EU, uključujući uspostavu Plana rasta za Zapadni Balkan, pružaju BiH jedinstvenu priliku da postigne konkretan napredak u ostvarenju svojih evroatlantskih težnji, što je ono što građani ove zemlje žele i zaslužuju. Ali da bi se to dogodilo, lideri i institucije moraju prekinuti sa blokadama i zajedno raditi na donošenju svih potrebnih reformi.

Ne želimo da Bosna i Hercegovina zaostaje dok druge zemlje regije ostvaruju korist od Plana rasta za Zapadni Balkan. Lideri BiH moraju se sada dogovoriti da djeluju u vezi sa tri uslova EU: Narodna skupština Republike Srpske mora imenovati sudije Ustavnog suda BiH, a odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati ​​i provoditi u cijeloj zemlji; Zakon o konkurenciji BiH, uključujući državnu pomoć, mora se provoditi na svim nivoima vlasti, u skladu sa pravnom stečevinom EU, a sva upravna tijela kojima je povjeren, uključujući Konkurencijsko vijeće BiH i Vijeće za državnu pomoć BiH, moraju donositi profesionalne odluke bez etnički zasnovanog veta. I konačno, BiH mora svoj vizni režim uskladiti s viznim režimom EU.

Sastao sam se i sa zapovjednikom NATO štaba Sarajevo, brigadnim generalom Valasom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Ponovo sam istakao da ih SAD podržavaju u onome što rade u vezi sa promocijom evroatlantskih težnji ove zemlje.

Visokom predstavniku sam takođe naglasio da ima podršku Sjedinjenih Država u korištenju bonskih ovlasti, kada je to potrebno.

Već 30 godina Sjedinjene Države blizak su prijatelj i partner građana Bosne i Hercegovine. Radujem se što ćemo nastaviti zajedno raditi na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sve građane BiH”, stoji u saopćenju Kasanofa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh