Aktuelno

Volkswagen upozorava na odmazdu Kineza

Sada generalni direktor Volkswagen grupe, Oliver Blume, upozorava na moguću odmazdu.

Volkswagen

Njemačka je glasala protiv dodatnih carina EU na kineska električna vozila. Odnosno, na vozila koja se proizvode u Kini. Ali carine su izglasane.

Sada generalni direktor Volkswagen grupe, Oliver Blume, upozorava na moguću odmazdu.

“Ukoliko do toga dođe, suočili bismo se sa značajnim problemima na kineskom tržištu. I zato smo jasno protiv takvih novih pravila”, rekao je Blume za Bild am Sonntag.

Nekoliko brendova unutar VW grupe ima značajnu prodaju u Kini, uključujući Audi, Lamborghini, Porsche i Volkswagen.

Ako Kina kazni njemačke brendove i ako uvede dodatne carine na automobile evropske proizvodnje, to će biti udar na njemačku auto-industriju već pogođenu krizom.

Umjesto toga, Oliver Blum predlaže da kineski proizvođači koji ulažu u EU treba da budu izuzeti od carina, piše Revija HAK, prenosi b.92.

Nakon što je EU privremeno uvela carine u julu, nekoliko kineskih automobilskih kompanija otkrilo je planove za preseljenje fabrika u Evropu.

Na primjer, BYD gradi fabriku u Mađarskoj, dok je Volvo (koji je u vlasništvu Kineza) u procesu premještanja proizvodnje električnog automobila EX30 u Gent, Belgija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh