BiH

Neretva u Mostaru promijenila boju nakon poplava: Ispod Starog mosta više ne teče “zeleni dijamant”

Neretva je u Mostaru promijenila boju i sada izgleda svijetlo smeđe i prljavo umjesto dosadašnje prelijepe i čiste zelene vode.

Neretva - Pixsell

Na fotografijama koje je napravio Pixsell vidi se da je Neretva u centru grada potpuno onečišćena.

U poređenju s fotografijom iz ljetnih dana, kada je ova rijeka bila u svom uobičajenom izdanju, sada izgleda prilično drugačije, a svojim izgledom “kvari” i ostatak poznatog krajolika ispod Starog mosta.

Do onečišćenja dolazi usljed velikih poplava i klizišta koji su pogodili južniji dio Bosne i Hercegovine, među kojima Jablanica i Konjic u HNK, odnosno na području rijeke Neretva.

Poplave i odroni su doveli do nacionalne tragedije u BiH s obzirom na to da su najmanje 22 osobe poginule, a traga se za još nekoliko njih.

Ogromne količine otpada su poplave odnijele u brane hidroelektrana, gdje se nakupljaju i prijete da ugroze rad elektrana. Elektroprivreda BiH je jučer angažovala sva raspoloživa sredstva kako bi uklonila smeće kod HE na Neretvi.

Prirodna nepogoda, koja nas je zadesila, potpuno je odsjekla putnu komunikaciju na relaciji Sarajevo – Mostar. Službe ekspresno popravljaju puteve, a trenutno je pročišćena cijela dionica, ali još nije puštena u promet, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh