Hrana i piće

Određena hrana može uzrokovati ubrzano starenje, smanjite unos ovih namirnica

Namirnice koje svakodnevno konzumiramo, igraju važnu ulogu u našem organizmu, a neke od njih mogu čak i ubrzati starenje.

Starenje - Web-tribune.com

Naime, nekoliko studija je istraživalo vezu između popularnih dijeta i starenja. Pokazalo se da mediteranska ishrana usporava proces starenja, a čini se da hrana bogata antioksidansima i hranjivim tvarima poput vitamina E i kolina – zdravo orašastim plodovima, jajima i ribe, ima zaštitni učinak na kognitivno zdravlje, prenosi Klix.

S druge strane, postoji niz namirnica koje ubrzavaju starenje.

“Puno je šećera, masti i soli, konzervansa i drugih hemijskih spojeva. Ta vrsta hrane dovodi do upala, koji može negativno utjecati na naš DNK, što može dovesti do starenja”, navodi dijetetičarka Raelene Brooks.

Kafa

Kafa je jedan od omiljenih napitaka i ima mnoge zdravstvene prednosti. No, osobe koje su pile više od šest šolja dnevno, imaju manji volumen mozga i 53 posto veći rizik od dijagnoze demencije u odnosu na one koji su konzumirali manje količine.

Neka istraživanja su čak otkrila da je svakih 100 miligrama kofeina (što je ekvivalent jednoj šolji kafe) povezano s 2,4 godine ubrzanog starenja.

Mliječni proizvodi

Konzumacija mlijeka povezana je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka debelog crijeva, ali sve veći broj studija istražuje loše strane mliječnih proizvoda.

Punomasno mlijeko može biti posebno problematično. Uz veće stope raka prostate i Parkinsonove bolesti, povezuje se s višim stopama kognitivnog pada kod starijih osoba i ubrzanim biološkim starenjem.

Začinjena hrana

Dodavanjem previše začina u hranu mogli biste biti izloženi većem riziku od razvoja demencije. Istraživači su pratili skupinu starijih Kineza 15 godina i otkrili da su oni koji su stalno konzumirali više od 50 grama chilija dnevno imali niže kognitivne rezultate od onih koji su jeli manje začinjena jela.

Slana hrana

Velike količine soli u ishrani povećavaju krvni pritisak. a on je povezan s povećanim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Dijetetske smjernice preporučuju ograničavanje unosa natrija na 2.300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca konzumira 50 posto više, vjerovatno zato što se natrij krije u raznim namirnicama, od začina i žitarica do prerađenog sira.

Ugljikohidrati

Keto dijeta s visokim sadržajem proteina i niskim udjelom ugljikohidrata mogla bi ubrzati starenje vaših organa, ali istovremeno poboljšati rad mozga.

Iako su istraživanja kontradiktorna, jedno je jasno: ugljikohidrati pokreću upalnu reakciju, što negativno utječe na vaše zdravlje. Međutim, dijetetičarka Brooks ne misli da ugljikohidrate trebate u potpunosti izbjegavati, već da je potrebno imati balans.

Umjetni zaslađivači

Možda biste željeli preskočiti dijetalne gazirane napitke. Ispijanje jednog dijetalnog gaziranog pića dnevno povezano je s povećanim rizikom od demencije, a veća konzumacija umjetnih zaslađivača povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh