Bundeva je, prije svega, veoma zdrava! Beta karoten u bundevi je snažan antioksidans koji jača imunitet i spriječava razvoj malignih tumora. Ona je bogata vitaminima C, B1, B2, B3, B6, uz A, kao i folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, željezo i fosfor). Sadrži i oligoelemente, kao i supstance koje pomažu boljem varenju.
Sjeme bundeve su prava riznica magnezijuma – sadrži čak 48% preporučene dnevne doze za odrasle. Dovoljne količine magnezijuma su važne za psihofizičko zdravlje.
Recept
250 g bundeve
tri šargarepe
jedan veći krompir
oko 750 ml bujona (ili voda s kockom za supu)
nekoliko kašika ulja
pavlaka
pola manje glavice crnog luka
so i biber po ukusu
Priprema:
Bundevu, šargarepu, krompir i luk operite, oljuštite i isecite. Zatim na malo ulja propržite luk u dubljoj šerpi, pa dodajte bundevu, krompir i šargarepu. Kada povrće blago omekša, prelijte supom i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom smanjite vatru i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša.
Na kraju, izvadite povrće, ispasirajte ga, a zatim vratite u supu da ponovo provri. Pavlaku možete dodati da se prokuha s čorbom ili dodavati po kašiku prilikom serviranja,pišu Nezavisne