BIZnews

U Hrvatskoj poskupljuje hrana

Cijene hrane narasle su puno.

Pijaca - PhotoMIX Company/Pexels

Cijene hrane narasle su puno. Dok kupci pri kupnji na pijacama vagaju svaki gram, velika poskupljenja dokazuju i podaci Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenosi RTL, cijena mahuna sada se kreće oko 5 eura po kilogramu, 40 posto skuplje nego lani. Pet eura su i rotkvice.

Skuplja je i zelena salata i cijena joj je oko tri eura i 60 centi. Tri i pol eura košta blitva. U odnosu na isto razdoblje prošle godine skuplja je 35 posto, a skočila je i cijena cvjetače i sada je oko tri eura i 30 centi. I dok je lani za sve ove namirnice trebalo izdvojiti 15 eura, sada čak – 21 euro.

Poskupjet će i svinjsko meso – do 30 posto, već su najavili proizvođači.

“Ako proizvođači dignu cijenu, normalno da onda moramo i mi dići cijenu. To nema veze s nama trgovcima koji rade s mesom”, govori za RTL mesar Neven Piculek koji smatra da za poskupljenje nema razloga: “Trenutno s obzirom kakva je stabilna situacija sa svime – nema.”

Za poljoprivrednike itekako ima razloga da poskupi šećer. Za RTL Mato Brlošić, poljoprivrednik i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore najavljuje:

“Moguće je da će biti i šećer skuplji jer elementarne nepogode još uz ove bolesti šećerna repa je najviše pogođena. Kad izgubimo šećeranu zasigurno šećer ide duplo prema gore. Duplo sigurno.”

“Ne očekujte od mene da komentiram cijene svinjetine, trešanja i nekakvih proizvoda na placu, postoje institucije koje se time bave. Cijene su i po mom skromnom mišljenju previsoke i treba činiti sve što je u našoj moći da te cijene budu što niže”, kaže minisar finansija Marko Primorac.

“To je sramotna izjava. Ministar bi trebao znati koliko košta cijena kruha i ne bi smio biti ministar finansija ako ne zna koliko košta prosječna cijena kruha u Hrvatskoj, a ne da ga to ne zanima.

Naravno da ga ne zanima jer njima PDV puni proračun i što su više cijene – više je prihoda u proračunu, a kako građani žive baš ga briga”, oštra je za RTL Ana Knežević, predsjednica Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača, a prenosi SEEbiz.

Vladu poziva da poveća broj proizvoda s ograničenim cijenama, jer, kako ističe, od 2022. cijena hrane u prosjeku je veća čak – 50 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh