BIZnews

Ovaj grad obara rekorde u prodaji nekretnina

Kada populacija grada za samo četiri godine naraste za skoro 10 posto, od tržišta nekretnina se očekuje da prati taj tempo, a to nije lako čak ni u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Sean Davis/Unsplash

Kada populacija grada za samo četiri godine naraste za skoro 10 odsto, od tržišta nekretnina se očekuje da prati taj tempo, a to nije lako čak ni u najrazvijenijim zemljama svijeta, piše biznis.

Američki grad Bentonvil u Arkanzasu brzo postaje rezidencijalna vruća tačka, tvrdi u tekstu za “New York Post” novinarka Meri K. Džejkob.

Najpoznatiji kao mjesto u kojem je smještena uprava poznatog lanca “Walmart”, Bentonvil se vremenom pretvorio u jedno od najpoželjnijih mjesta za stanovanje u SAD, privlačeći nove stanovnike, kompanije i preduzetnike.

Stanovništvo grada poraslo je za 2,7 odsto u odnosu na isto razdoblje 2023, a čak 9,8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Stručnjaci predviđaju da će se ovaj trend nastaviti, pri čemu se očekuje da će sjeverozapadni Arkanzas udomiti više od milion stanovnika do 2050. godine. To bi značilo da će se populacija ove regije u četvrt vijeka doslovno udvostručiti.

Dom korporativnih divova poput “Walmarta”, “J.B. Hunta” i “Tyson Foodsa” Bentonvil se pokazao kao regionalni epicentar prodaje nekretnina, s gotovo 4.800 zabilježenih prodaja samo u prvoj polovini 2024. godine, piše Jutarnji list, a prenosi Nova.

“U ovom gradu su uprave nekih od najvećih američkih korporacija, s tim da su posebno u ‘Walmartu’ potrošili puno energije kako bi otvorili brojna nova radna mjesta”, rekla je za “Fox Business” Kala Haus, partnerka u kompaniji “Agency Bentonville”.

Dodala je da njihovo tržište nekretnina intenzivno raste, posebno nakon kovida, kad su ljudi napuštali velike gradove kako bi živjeli u mirnijim sredinama.

Novogradnja čini čak 39,5 odsto prodaje, ali ponuda novih nekretnina i dalje je mnogo manja od potražnje. “Walmartova” aktivna politika zapošljavanja pokreće rast, a velike kompanije ubrzano slijede njihov primjer.

Priliv novih stanovnika sve je veći, ali ponuda je niska iz još jednog, za razdoblje kovida, specifičnog razloga.

“Mnogi vlasnici se ne odlučuju na prodaju nekretnine zbog povoljnog finansiranja za vrijeme epidemije. Cijene su od tada jako porasle, a potražnja je svejedno velika: da dnevno prodamo 29 kuća, i to bi bilo malo jer u prosjeku dnevno dobijamo čak 37 novih stanovnika, kazala je Hausova.

Prosječna cijena nekretnine u Bentonvilu dostigla je ove godine 430.000 dolara, što je nevjerovatan skok od 72,5 odsto u odnosu na razdoblje prije pet godina.

Stručnjaci kažu da eksplozivni procvat grada ne pokazuje znakove usporavanja.

“‘Walmart’ nastavlja da otvara nova radna mjesta, a i ostale kompanije slijede njihov primjer, što znači i da će jednakim intenzitetom rasti i izgradnja te prodaja nekretnina”, zaključuju agenti za prodaju nekretnina iz “Agency Bentonville”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh