Zdravlje

Konzumiranje samo pola kašike maslinovog ulja može smanjiti rizik od demencije

Maslinovo ulje smatra se jednom od onih zdravih namirnica, koje je poželjno češće konzumirati, a nedavno se pokazalo da ova namirnica može pomoći smanjenja rizika od Alzeheimerove bolesti za 28 posto.

Maslinovo ulje - Dnevno.hr

Ljekar Theodore Dalrymple metaforički je rekao da bi se maslinovo ulje trebalo vratiti “na policu s lijekovima”. Čak i zamjena margarina ili majoneze za malu kašiku ulja smanjuje smrtnost od demencije za osam posto.

Kako piše The Sun, američka studija pratila je 92.383 odrasle osobe, prosječne dobi 56,4 godine, tokom 28 godina. Svake četiri godine ispitani su koliko i koliko često jedu maslinova ulja.

Rezultati su bili isti bez obzira na ishranu ostalih ljudi i njihovu genetiku. Osim smanjenja ukupnog rizika, studija je također otkrila da je povezanost značajnija kod žena nego muškaraca.

Maslinovo ulje koristi ljudima zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugerišu da će oni koji se odluče na promjenu u ishrani također uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih benefita.

Jedna od najčešćih prednosti maslinovog ulja je i njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbira više vode.

Maslinovo ulje je također glavni element mediteranske ishrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca, kao i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka.

Druge studije su pokazale da unošenje više od pola supene kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh