Vijesti

Ovu zemlju su prozvali ‘nova Hrvatska’: ‘Manje gužve i jeftinije od Dubrovnika’

Magazin Wild Frontiers uvrstio je Bosnu i Hercegovinu na popis najpopularnijih odredišta za 2025. godinu, što je privuklo pažnju poznatog britanskog medija The Sun koji BiH opisuje kao rijetko posjećenu zemlju koja je ‘nova Hrvatska’.

Ekipa stručnjaka za putovanja u Wild Frontiersu opisala je BiH kao ‘alternativu s manje gužve Dubrovniku’. Što se usporedbe s Hrvatskom tiče, dodaju da turisti u BiH mogu uživati u jednako lijepom krajoliku, ali za mnogo manje novca. Ova lista nastala je prema Google pretraživanjima i podacima o rezervacijama za odmor. Dok je Kirgistan u Aziji zauzeo prvo mjesto, europska Bosna i Hercegovina zauzela je drugo.

“Iako Bosna i Hercegovina ima mnogo toga za ponuditi, od fascinantne povijesti, nevjerojatne prirode i plaže s čistim plavim morem, zemlja često prođe ispod turističkog radara”, naveo je The Sun. Dodaju da se u Sarajevu krigla piva može popiti za 1,75 funti (oko dva eura), no da je hrana jeftina pa obrok od tri slijeda možete pojesti za 11 funti, odnosno 13 eura.

Ističu da je Baščaršija najstariji gradski bazar i kulturno središte grada te je odlično mjesto za pronaći tradicionalna jela poput ćevapa, somuna punjenih mesom sa žara i pita, lisnatog peciva punjenog sirom, špinatom ili čak višnjom za desert. Navode i da se u tom dijelu grada može vidjeti utjecaj Osmanskog Carstva. Kao drugu turističku atrakciju u Sarajevu navode posjet Tunelu spasa.

“Možda najpoznatije mjesto u Bosni je grad Mostar sa svojim rekonstruiranim mostom Osmanskog Carstva, Starim mostom, jednim od najpoznatijih mjesta u zemlji, koji se proteže preko rijeke Neretve”, naveli su. Drugo mjesto koje smatraju da treba posjetiti je Blagaj, a za one koji vrijeme vole provoditi na plažu preporučaju Neum. “Grad je poznat po svojim veličanstvenim planinskim krajolicima i tirkiznim vodama nevjerojatne boje”, rekli su.

Dodaju i da brojna jezera privlače turiste, a među njima se ističu Bilećko jezero, Boračko jezero i Perućac. Posljednje ima vodu koja je temperature oko 22 stupnja tijekom ljetnih mjeseci, što ga čini ljupkim mjestom za rashlađivanje na vruć dan, prenosi Dnevno.hr.

Navode i to da je mještaj je također jeftin, a noćenja koštaju u prosjeku 56 funti, oko 65 eura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh