Zdravlje

Tri stvari koje se dogode vašem organizmu kada prestanete piti alkohol

Nazdravljanje blagdanima mnogima je omiljena zabava, ali stres i napor sezone mogu dovesti do prekomjerne konzumacije alkohola. Stoga, ako razmišljate o tome da smanjite konzumaciju alkohola, ove tri stvari pozitivne promjene će vam se dogoditi.

financa.ba

Kako navodi Piedmont, prema anketi Harris Poll 50 posto odraslih reklo je da alkohol igra ulogu u porodičnim okupljanjima, a 16 posto priznalo je da piju više tokom praznika nego u bilo koje drugo doba godine.

Pa što bi se dogodilo s vašim tijelom kada biste se odlučili smanjiti konzumaciju alkohola i odlučiti popiti čašu vode? Terapijska dijetetičarka u Centru za zdravlje “Fuqua” Lena Beal otkrila je tri stvari.

“Alkohol nije dio standardne ishrane. Ne daje nam značajne i bitne hranjive tvari, a može povećati vaš dnevni unos kalorija”, navela je.

Izgubit ćete kilograme

Dijetetičarka Beal navodi da kada pijete alkohol , trebali biste jesti niskokalorični obrok kako biste u dnevni unos uračunali i alkohol, ali to se obično ne događa i na kraju unesete više kalorija. Ako izbacite alkohol iz ishrane, nećete unositi dodatne kalorije i u konačnici biste mogli izgubiti višak kilograma.

Kvalitetniji san

Studije su pokazale da alkohol zapravo remeti oslobađanje melatonina u mozgu, što izaziva poremećaj sna i nesanicu. Zbog toga se sljedeći dan možete osjećati umorno i mrzovoljno. Izbacivanje alkohola može pomoći u smanjenju poremećaja spavanja i omogućiti vam da se dovoljno odmorite.

Bolje raspoloženje

Konzumiranje alkohola snižava nivo serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter koji pomaže uravnotežiti vaše raspoloženje. Bez serotonina, mozak ne može pravilno funkcionisati i može izazvati osjećaj tjeskobe ili razdražljivosti. Kada ne pijete alkohol, zapravo se osjećate bolje, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh