Zdravlje

Skriveni znakovi raka dojke, ako nešto od ovoga primjetite, odmah posjetite ljekara

Većina žena zna da je kvržica u dojci ili ispod pazuha najčešći simptom raka dojke, ali postoji još šest manje poznatih znakova bolesti na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Prema dobrotvornoj organizaciji “Breast Cancer Now”, prvi znak na koju bi trebalo obratiti pažnju je izgled kože, posebno ako se pojave udubljenja ili nabori, koji izgledaju kao kora pomorandže.

Drugi znak je promjena boje, odnosno ako koža postane crvena, tamnija ili izgleda upaljeno. To, također može da bude znak raka, prenosi Mirror.

Treći simptom na koji treba obratiti pažnju je promjena izgleda bradavica. Ukoliko se odjednom uvuče, to bi mogao biti znak raka dojke.

Još jedna promjena na bradavicama ukazuje na prisustvo raka – pojava osipa, koji može da izgleda poput ekcema,pišu Vijesti

Također, ukoliko se pojavi iscjedak iz bradavice, a u tom trenutku žena ne doji, obavezno bi trebalo otići kod ljekara.

Još jedan manje poznat znak je promjena oblika ili veličine dojke, jedne ili obje.

Iznenadni bol u dojkama i pazuhu, bez fizičkih povreda, također može da bude znak raka dojke, naročito ako ne prolazi duže vrijeme.

Ipak, kako su naveli, normalno je da se pojave bolovi s vremena na vrijeme, prije svega uoči menstrualnog ciklusa, ali ako je žena u klimakterijumu, a bol ne prestaje, to je znak za uzbunu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh