Srećom, popis nije dug – prema riječima nutricionistice specijalizirane za rak Nichole Andrews, koja često dijeli savjete o prehrani na TikToku, najvažnije je izbaciti jednu vrstu mesa iz prehrane: prerađeno meso.
Andrews tvrdi da “prerađeno meso može ozbiljno štetiti tijelu kada se konzumira u prekomjernim količinama, povećavajući rizik od raka.” Upozorava da su, nažalost, ove ukusne vrste mesa jedne od rijetkih namirnica za koje je dokazano da mogu povećati rizik od raka.
Prerađeno meso konzervirano je sušenjem, dimljenjem ili drugim metodama koje mogu stvoriti štetne kemikalije poput nitrata i nitrita. “Te tvari mogu se u tijelu pretvoriti u karcinogene spojeve što prerađeno meso čini jednom od rijetkih namirnica koje mogu povećati rizik od raka”, navodi nutricionistica. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) čak je klasificirala prerađeno meso kao karcinogen Grupe 1, što znači da postoji snažan dokaz da može dovesti do raka, prenosi N1.
Ipak, postoje brojne zamjene i zdrave alternative za dodatak proteina u prehrani. Andrews preporučuje sljedeće:
Pileća prsa
Pureća prsa
Losos
Škampi
Jaja
Tofu
Tempeh
Leća
Slanutak
Crni grah
Crveni grah
Kvinoja
Svježi sir
Grčki jogurt
Edamame
Chia sjemenke
Bademi.
Kako nutricionistica ističe u svojim videima, ključ prehrane koja može smanjiti rizik od raka jest biranje cjelovitih namirnica umjesto prerađenih opcija. Iako nije nužno postati vegetarijanac ili vegan, važno je konzumirati što više biljnih namirnica, poput voća, povrća i biljnih proteina.