Zdravlje

Šta jesti kako biste pripremili organizam za zimu i sezonu gripe

Kako se približava zima i sezona gripe, mnogi se pitaju kako je mogu spriječiti i ojačati ogranizam. Dok se neki ljudi opskrbljuju suplementima, drugi se mogu osloniti na izbalansiran izbor namirnica.

Prema nutricionisti Kyleu Crowleyju iz Protein Worksa ključ je u balansu i hrane i suplemenata. Kaže kako mješavina sezonskih prilagodbi prehrane i prilagođenog unosa suplemenata može značajno ojačati vaš imunološki odgovor i održati vas otpornim tokom zime.

“Ključ za održavanje jakog imunološkog sistema tokom sezone gripe je da se počne rano”, poručio je te pojašnjava: “Jačanje imuniteta nije samo uzimanje suplemenata kada se već osjećate iscrpljeno, već u integriranju u dobro zaokruženi plan ishrane kako biste bili korak ispred”.

Kad je riječ o suplementima navodi da je bitan vitamin D, kao i probiotski suplementi, cink, vitamin C te magnezij.

Dok suplementi pružaju vrijednu podršku, nutricionista naglašava važnost uravnotežene prehrane ispunjene hranom bogatom hranjivim tvarima. Kyle preporučuje uključivanje ovih namirnica za jačanje imuniteta u vašu zimsku prehranu:

Citrusno i bobičasto voće – Bogato je vitaminom C, koji pomaže u stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih ćelija. Narandže, limuni i grejpfruti su zimske namirnice, ali također razmislite o dodavanju bobičastog voća poput borovnica i jagoda, koje sadrže dodatne antioksidanse za borbu protiv upale, preporučuje.

Bijeli luk i đumbir – bijeli luk je odavno poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Sadrži alicin, koji ima antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Đumbir je još jedan saveznik u borbi protiv gripe, a ima protuupalne efekte koji mogu pomoći u smirivanju upale grla ili smanjenju jačine simptoma prehlade.

Lisnato povrće – Špinat, kelj i drugo lisnato povrće bogati su esencijalnim nutrijentima poput vitamina C, vitamina E i beta-karotena, koji podržavaju imunološku funkciju. Uključujte ih u svakodnevne obroke, posebno u supe i variva tokom hladnijih mjeseci.

Fermentisana hrana – Hrana poput kefira, kiselog kupusa i jogurta sadrži probiotike koji mogu prirodno poboljšati zdravlje crijeva, dodatno ojačati vaš imunološki sistem.

Orašasti plodovi – Bademi, orasi, chia sjemenke i sjemenke lana prepune su vitamina E, zdravih masti i drugih hranjivih sastojaka koji jačaju imunitet. Odlični su za grickanje i lako se mogu dodati u obroke ili smoothieje, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh