Poznato je da slatka pića i prerađeni proizvodi štete zdravlju zubi.
Ovo istraživanje potvrđuje da su upravo ti proizvodi glavni krivci za eroziju zubne cakline – vodeći uzrok posjeta stomatologu, piše Mirror.
Gubitak zubne cakline može dovesti do brojnih problema, poput lomljenja zuba, dok oslabljena caklina omogućuje prehrambenim proizvodima lakše mijenjanje izgleda zubi, prenosi N1.
Stomatološki stručnjaci upozoravaju da redovito konzumiranje pet specifičnih pića može pridonijeti ovoj eroziji te istovremeno promijeniti boju zubi, što potencijalno vodi ozbiljnijim dentalnim problemima.
Stručnjaci su kao glavnog krivca za gubitak bjeline zubi označili kavu, globalno popularno piće. Također, savjetuju izbjegavanje crnog vina i tamnih gaziranih pića iz istog razloga.
Svi ovi proizvodi sadrže kromogene – spojeve koji daju boju ovim pićima i lako se vežu za zubnu caklinu. S vremenom slojevi kromogena oboje površinu zubi, mijenjajući njihovu nijansu.
Gazirana pića, voćni sokovi i druga slatka pića također su označeni kao proizvodi koje treba izbjegavati zbog visokog sadržaja šećera. Šećer hrani štetne bakterije u ustima, što dovodi do erozije zubne cakline i povećava sklonost mrljama na zubima.
Citrusni sokovi, poput narančinog i limunovog, posebno su istaknuti zbog svoje kiselosti koja ne samo da troši caklinu nego je čini poroznijom i sklonijom obojenju. To čak može izložiti prirodno žuti sloj dentina ispod cakline.