Hrana i piće

Jednostavan i sočan kolač od maka: Savršen desert za svaku priliku

Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava

Kolač od maka je jednostavan, a izuzetno ukusan desert koji svojim bogatstvom okusa i sočnošću oduševljava sve ljubitelje peciva.

Bogat mak daje ovom kolaču poseban šmek, dok kombinacija jednostavnih sastojaka čini pripremu brzim i lakim. Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava.

Sastojci
200 g mljevenog maka

200 g šećera

4 jaja

200 g brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 prašak za pecivo

100 ml mlijeka

100 ml ulja

1 kašičica vanilin šećera

Prstohvat soli

Po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema
U velikoj posudi umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro sjediniti.

U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak. Polako dodavati suhe sastojke u mokre, mješajući lagano dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh (oko 20×30 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.

Nakon što je kolač pečen i ohladio se, važno je posvetiti se posljednjem, ali ne manje važnom koraku – posipanju šećerom u prahu. Ovaj jednostavan detalj dodaje notu elegancije i vizuelnog dojma. Po želji, kolač možete obogatiti i glazurom od čokolade ili preliti sa malo voćnog sirupa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh