Dobija se cijeđenjem običnog jogurta kako bi se uklonio višak tečnosti i surutke, čime grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina i manje od polovine šećera u poređenju sa tradicionalnim jogurtom.
Takođe ima niži sadržaj šećera i laktoze, što ga čini pogodnijim za osobe koje su osjetljive na mliječne proizvode.
Ovaj svestrani proizvod bogat je probioticima, kalcijumom, kalijumom i drugim esencijalnim hranljivim materijama, što ga čini zdravim izborom za visokoproteinske užine ili kao dodatak glavnim obrocima. Grčki jogurt je izuzetno prilagodljiv i može se koristiti u različitim slanim i slatkim receptima, prenosi B92.
Smješten među najhranjivije mliječne proizvode, grčki jogurt se ističe procesom proizvodnje koji uklanja vodenaste proteine surutke, čineći ga gušćim i bogatijim proteinima. Na primjer, nemasni obični grčki jogurt ima malo kalorija, masti i zasićenih masti, ali obezbjeđuje količinu proteina ekvivalentnu onoj u 2,5 jaja po porciji.
Međutim, sadržaj masti i kalorija povećava se ako birate punomasne varijante ili one sa dodacima šećera. Pored visokog sadržaja proteina, grčki jogurt je odličan izvor kalcijuma, kao i važnih hranljivih materija poput magnezijuma, kalijuma, cinka, selena i vitamina B.
Odabir pravog grčkog jogurta ključan je za postizanje nutritivnih koristi. Najbolji izbor je nemasni obični grčki jogurt bez dodataka. Izbjegavajte verzije sa zaslađivačima i kombinacije sa slatkim dodacima, poput granole, koje mogu značajno povećati unos šećera i kalorija.