Zdravlje

Cveklu nikako ne smijete zaobići: Ovo su veoma važni razlozi

Cveklu nikako ne smijete zaobići: Ovo su veoma važni razlozi

Cvekla - Lijekizprirode.com

Ovo korjensko povrće ima malo masti, bogato je antioksidansima i vitaminima, a ovo su samo neke od blagodeti cvekle.

1. Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, cvekla je u stanju da snizi krvni pritisak i smanji rizik od moždanog i srčanog oboljenja. Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomješaju sa krvlju da bi stvorili azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.
5. Poboljšava vid

Cvekla je poznata po visokom sadržaju nitrata koji pozitivno utječu na celo telo, poboljšavajući funkcionisanje unutrašnjih organa. Ove supstance jačaju ćelije rožnjače, čime poboljšavaju vid. Štaviše, doktori tvrde da cvekla ima mnogo više koristi za vid od bilo koje druge hrane koja se preporučuje.

6. Povećava izdržljivost

Cvekla igra bitnu ulogu prirodnog proteina. Kao rezultat eksperimenata otkriveno je da je „doping“ efekat povrća povezan sa nitratima koje sadrži. Dokazano je da ukoliko često konzumiramo ovo korjenasto povrće možemo u velikoj meri povećati izdržljivost.

Kada jedemo cveklu naši krvni sudovi postaju elastičniji, a tkiva i unutrašnji organi su dovoljno snabdjeveni kiseonikom. Na taj način se mišići obnavljaju.

Osim toga, cvekla povoljno utječe i na mentalne sposobnosti, i to zbog činjenice da se stanje krvnih sudova poboljšava, a cirkulacija krvi stabilizuje, prenosi Hayat.

7. Bori se i protiv depresije

Ljubitelji cvekle tvrde da kada smo u stresu ili smo loše raspoloženi, salata sa cveklom može popraviti naše raspoloženje i učiniti da se osjećamo bolje. Ovaj efekat se upoređuje sa osjećajem kada osoba jede slatkiše, s tim što je cvekla, naravno, zdravija varijanta za vaš organizam.

Takođe, zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, cvekla poboljšava i funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

8. Jačanje kostiju

Čak i ako vaša ishrana sadrži puno namirnica bogatih kalcijumom, činjenica je da je tijelo u stanju da apsorbuje ovaj mineral. Cvekla je bogata silicijum dioksidom koji pomaže tijelu u „vezivanju“ kalcijuma. To će učiniti naše kosti jačima.

Cvekla također sadrži magnezijum, vitamin C i folnu kiselinu koji su korisni za koštano tkivo.

9. Pomaže u mršavljenju

Cvekla ima puno vlakana i malo kalorija. Ovo povrće se široko koristi u raznim dijetama upravo zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja pomažu u borbi sa masnim naslagama.

Ukoliko redovno jedete cveklu, možete da očekujete i detoksikaciju tela i izbacivanje viška tečnosti.

10. Cvekla u trudnoći

Da li ste znali da čak 20% trudnica pati od anemije? Tako govore statistike Svetske zdravstvene organizacije. Plod „oduzima“ od majke izvesnu količinu gvožđa, koja mu je potrebna za rast i razvoj. Upravo zato trudnice treba da spreče nastanak malokrvnosti, da reaguju na vreme i unose cveklu svakodnevno.

Također, cvekla je dobar izbor i za bebe jer sadrži značajnu količunu kalijuma, kalcijuma, pa čak u vitamina A. A kalcijum i vitamin A su veoma važni za zdrav razvoj djeteta.
2. Stabilizuje rad digestivgnog trakta

Brojni hranljivi sastojci koji postoje u cvekli pozitivno deluju na funkcionisanje želuca i crijeva i imaju ljekovito dejstvo. Konzumiranje cvekle omogućit će vam da ostavite lijekove i postepeno vratitte svoj digestivni trakt u normalu.

Prirodni šećer, kojim je ovo povrće bogato, hrani crijevnu floru i daje joj dodatnu snagu u borbi protiv štetnih supstanci. Vlakna apsorbuju sav otpad i toksine iz organizma čime čiste crijeva.

3.Podmlađuje organizam

Ovo nevjerovatno povrće sadrži betanine i betaine. Oni smanjuju aktivnost supstanci koje doprinose preranom starenju, oksidaciji i stvaranju ćelija karcinoma. Zahvaljujući ovim elementima povrće ima ljubičasto-crvenu boju.

Ukoliko cveklu uvrstite u svoj svakodnevni meni, možete spriječiti starenje ćelija i pojavu malignih tumora.

Pored toga, izgledat ćete ljepše – vaše lice će dobiti zdraviju boju. Redovnim konzumiranjem soka od cvekle riješit ćete se akni i bubuljica koje su nastale prisustvom toksina u krvi.

4. Reguliše nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna koje se nalaze u cvekli pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pa se njen sok često preporučuje dijabetičarima. Da biste postigli željeni rezultat i izjednačili nivo šećera najmanje 3 puta nedeljno morate piti sveže ceđen sok od cvekle.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh