Hrana i piće

Dvije vrste hrane koje uzrokuju masne naslage na stomaku, prema nutricionistima

U svojim smočnicama sigurno možemo pronaći puno toga – od ključnih sastojaka koji čine temelje naših dnevnih obroka, do ukusnih, ali često nezdravih grickalica za kojima posežemo popodne. Nažalost, neki od naših omiljenih proizvoda koji se nalaze u ovoj riznici možda najviše štete našem tijelu, osobito ako pokušavamo smršavjeti.

Iako su grickalice iz smočnice praktične i često ukusne, rizik koji predstavljaju možda nije vrijedan za one koji žele izgubiti kilograme. To je zato što mnoge opcije mogu pridonijeti nakupljanju masnog tkiva u području trbuha.

Dijetetičarka Dana Ellis Hunnes i nutricionist Michael Garrico upozorili su na dvije najgore vrste hrane iz smočnice koje mogu poremetiti metabolizam i s vremenom dovesti do tvrdokornih trbušnih masnoća zbog nezdravih masti, viška soli i prerađenih ugljikohidrata. Evo što su izdvojili.

1. Čips od krompira

Iako povremeno konzumiranje čipsa od krumpira neće odmah uzrokovati debljanje, Garrico upozorava da grickanje masnih, visokokaloričnih čipseva predstavlja našeg najgoreg neprijatelja, osobito ako pokušavamo smanjiti masno tkivo na trbuhu.

“Čips od krumpira može se činiti kao najbolja stvar na svijetu kada ste gladni i zapravo nije toliko loš jer ne sadrži previše šećera. Ipak, stvarnost je drugačija jer su prženi ili pečeni. Upravo postupak pripreme čipsa od krumpira čini ga štetnim za masno tkivo na trbuhu. Osim toga, čips od krumpira uglavnom sadrži sol. Sol uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, što može stvoriti osjećaj nadutosti”, objasnio je za SheFinds, prenosi N1.

Hunnes dodaje da je za naše opće zdravlje, a ne samo za sprječavanje masnoća na trbuhu, najbolje birati neprerađene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki, voća i povrća u njihovom prirodnom obliku. “Takvi ugljikohidrati nisu štetni za metabolizam, protuupalni su, bogati vlaknima i pomažu u regulaciji tjelesne težine”, istaknula je.

2. Prerađene energetske pločice

Najmanje zdrava vrsta ugljikohidrata su visokoprerađeni ugljikohidrati koji se često nalaze u pakiranim proizvodima poput pržene hrane, peciva poput krafni i prerađenih energetskih pločica, tvrdi Hunnes. Razlog zašto ove vrste ugljikohidrata nisu dobre jest taj što ne pružaju nikakve nutritivne koristi.

“Često su lišene vitamina i minerala, antioksidansa i protuupalnih spojeva”, kaže ona. To, objašnjava, loše djeluje na metabolizam jer dovodi do “skokova inzulina, povećanja IGF-1, markera upale te povećava rizik od kroničnih bolesti i pohranjivanja kalorija (u obliku masnoće) u tijelu.”

Za učinkovito mršavljenje potrebna je posvećenost brojnim zdravim navikama, uključujući vježbanje koje sagorijeva masnoće – nije dovoljno samo izbaciti nekoliko određenih namirnica. Međutim, ograničavanje unosa visokoprerađenih namirnica, poput čipsa od krumpira i prerađenih energetskih pločica, dobar je način za unapređenje napora.

Zamjenom ovih proizvoda cjelovitim, hranjivim namirnicama poput svježeg voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica možemo podržati zdravlje metabolizma i spriječiti pohranjivanje masnoća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh