Mnogi vjeruju da kafa povećava nivo želučane kiseline, što može izazvati nelagodu poput žgaravice ili nadutosti, dok drugi tvrde da želudac ima sposobnost da se zaštiti od tih učinaka.
Iako kafa može stimulirati proizvodnju kiseline u želucu, ona nije uvijek uzrok problema. U nekim slučajevima, pijenje kafe na prazan želudac može izazvati bolove u stomaku, mučninu ili nadutost.
Stručnjaci pojašnjavaju da se to dešava zbog kombinacije kofeina, koji stimulira lučenje hormona gastrina, i fenola u kafi koji dodatno pojačavaju kiselost. Ovi faktori mogu kod nekih ljudi izazvati neugodne simptome, dok kod drugih to neće biti problem.
Još jedan razlog za nelagodu može biti opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera, što omogućava povrat kiseline iz želuca u jednjak, što dovodi do osjećaja žgaravice. Ako primijetite ove simptome nakon što popijete kafu na prazan želudac, možda bi bilo bolje da je konzumirate uz obrok, prenosi Klix.
Za one koji žele izbjeći ove smetnje, tamnija zrna kafe mogu biti bolji izbor jer sadrže manju količinu kiseline u odnosu na svjetlija zrna. Također, hladno pripremljena kafa je manje kisela od tople, pa može biti nježnija za želudac.
Ako kafa i dalje izaziva nelagodu, razmislite o prelasku na čaj, koji je lakši za probavni sistem, a može pružiti sličan osjećaj budnosti bez negativnih učinaka na želudac.